Filiz değil, zehirli! Ayrıca patateslerde de görülür ve vücuda zarar verir.
Patatesler oda sıcaklığında veya daha düşük sıcaklıklarda (örneğin kiler veya bodrumlarda) saklandığında filizlenmeye başlar.
Bahçenizde yeni bitkiler yetiştirmek veya patates yetiştirmek istiyorsanız filizlenmiş patatesler faydalı olabilir. Ama asla yemek için…
İsraf etmemeyi düşünmek yerine sağlığınızı düşünmelisiniz.
Filizlenmiş patatesler gıda olarak tüketilmeye uygun değildir. Patates filizleri bazı toksinler içerebilir ve bu nedenle yenmesi sağlıksız olabilir.
zehirlenme
Güneş altında veya nemin yüksek olduğu ortamda saklanan patateslerde solanin miktarı artar.
Artan solanin, klorofil sentezini uyararak patatesin sarıdan yeşile dönmesine neden olur. Solanin miktarı arttıkça yeşillendirme etkisi de ortaya çıkar.
Filizlenmiş patateslerde glikoalkaloid içeriği artar ve fazla tüketildiğinde toksik hale gelebilir.
Bu patatesler tüketildiğinde bireylerde mide bulantısı, ishal, kusma, mide krampları, boğazda yanma, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi sorunlar yaşanabilmektedir.