Teknoloji

Uzmanlar Tesla’nın Çin’in tam otonom sürüş pazarındaki potansiyelini değerlendiriyor

Pazartesi günü Wall Street Journal, Tesla’nın (TSLA) Full Self-Driving (FSD) olarak bilinen gelişmiş sürüş destek sistemini Çin’de piyasaya sürmek için Çin düzenleyici kurumlarından ilk onayı aldığını bildirdi.

Söz konusu izin, CEO Elon Musk’ın Tesla’nın ABD dışındaki en önemli pazarına yaptığı plansız ziyaretin ardından verildi.

TSLA hisselerinin değeri Pazartesi günü %15’in üzerinde artış gösterdi.

Rapora göre Tesla, FSD özelliğini ülkeye entegre etmek için önde gelen bir Çin teknoloji şirketi olan Baidu’nun (BIDU) haritalama ve navigasyon teknolojisini kullanacak.

“Tesla FSD araştırma ve geliştirme çalışmalarını öncelikle Kuzey Amerika’da yoğunlaştırdı. Her ne kadar Tesla’nın mühendislik çalışmalarının çoğunun dünya çapında geçerli olabileceğini düşünsek de, şirketin Çin pazarı için özel iyileştirmeler yapması gerekeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Analistler sözlerini şöyle sürdürdü: “Tesla’nın ayrıca veri yönetimi, ülke içinde depolama ve yapay zeka ile ilgili Çin hükümeti düzenlemelerine uyması gerekecek ve bu da Çin içinde veya diğer ülkelerle teknoloji alışverişini daha karmaşık hale getirebilir.”

Goldman Sachs analistleri ayrıca Tesla’nın FSD teknolojisinde yapacağı geliştirmelerin hızı ve kapsamının, firmanın Çin’deki operasyonları üzerindeki etkisinin değerlendirilmesinde kilit rol oynayacağını öne sürüyor. Bu, FSD’nin doğrudan satışını, araç satışlarının artmasına katkısını ve teknolojinin lisanslanması için fırsatları içeriyor.

FSD’nin henüz insan gözetimi olmadan çalışabilecek kapasitede olmamasına rağmen, Tesla’nın kapsamlı sinir ağlarını kullanmasının “teknolojiyi başlangıçta tahmin ettiğimizden daha hızlı ilerletmesini sağlayabileceğini” belirtiyorlar.

Wells Fargo’daki analistler ise FSD güncellemesine ilişkin daha çekingen görüşler dile getirdi. Analistler, elektrikli araç lideri için “zamanlamanın ideal olmadığını”, zira şirketin FSD ve otonom taksiler konusundaki yoğun tanıtımının düzenleyici kurumların endişelerini artırabileceğini savunuyor.

Geçtiğimiz hafta Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi’nin (NHTSA) Tesla’nın Aralık 2023’te otomatik pilot güncellemeleriyle ilgili 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasını, güncellenmiş yazılımın dahil olduğu 20 çarpışmanın ardından incelediği açıklandı.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bu arada Citi analistleri, FSD’nin Çin’de geçici olarak onaylanmasının, şirketin dünyanın en büyük otomobil pazarındaki konumunu güçlendirebileceği için otomobil üreticisi için olumlu bir adım olduğuna inanıyor.

Analistler, “Tesla’nın Çin’de karşılaştığı son zorluklar göz önüne alındığında, bu gelişme cesaret verici” dedi.

“Bununla birlikte, Çin’de çok sayıda rakip gelişmiş sürücü destek sisteminin varlığı göz önüne alındığında (FSD’nin bunlarla nasıl karşılaştırılacağı net değil) gelecekteki talep üzerindeki etkisi belirsizdir ve FSD’nin fiili dağıtımına ilişkin zaman çizelgesi, yerine getirilmesi gereken bildirilen ön koşullar nedeniyle bilinmemektedir.”

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından gözden geçirilmiştir. Daha fazla bilgi için hüküm ve koşullarımıza bakınız.

haber-manavgat.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu