‘Konya’nın yapı stoğu büyük bir depreme hazır değil’
KONYA- Konya’nın Selçuklu ilçesinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ardından açıklama yapan Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, depremin Konya Fay Zonu’nun kuzey ucunda meydana geldiğini ve depremin meydana geldiğini söyledi. kaydedilen en büyük sarsıntı. İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Kamil Akın, Konya’nın yapı stokunun depreme hazır olmadığını, 30 bin binanın dönüştürülmesi gerektiğini kaydetti.
Konya’nın Selçuklu ilçesinde saat 18:06’da 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı çevre illerde olduğu gibi Konya’da da hissedilirken, resmi kaynaklar kentte olumsuz bir durumun olmadığını bildirdi.
‘FAY BÖLGESİ 6,5 BÜYÜKLÜKTE DEPREM YARATABİLİR’
Depremin ardından açıklamalarda bulunan Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, depremin 50 kilometre uzunluğundaki fay zonunun kuzey ucunda meydana geldiğini belirtti.
Fetullah Arık, depremin büyüklüğünün şimdiye kadar kaydedilen en büyük deprem olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Depremin Konya’da fay zonunun kuzey ucunda meydana geldiğini düşünüyoruz. Beklediğimiz bir sarsıntı oldu. Bu şehir merkezinde kaydedilen en büyük deprem. Konya fay zonu bir bütün olarak kırılırsa deprem olur” 6-6,5 büyüklüğünde olabilir.Ancak bu deprem biraz daha şiddetli olabilir.Bağımsız deprem ve maksimum 4-4.5 büyüklüğünde artçı şoklar yaşayabilir.Öte yandan Konya alüvyon bir yer ve hissediliyor büyüklüğünden daha fazla sallıyor. Bu alüvyon zeminlerde meydana gelen bir durum. Tıpkı Hatay’da alüvyon zemin olan Amik Ovası bölgesinde olduğu gibi. “Eğer sarsıntı daha şiddetli çıktıysa Konya’da ibretlik bir durum yaşandı. . Konya kayalık bir zeminde olsaydı, sarsıntı bu kadar yüksek hissedilmezdi.”
‘İMAR AFFI GİBİ UYGULAMALARLA SORUNLU BİNA SAYISI ARTIYOR’
İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Kamil Akın, Konya’nın yapı stokunun büyük bir depreme hazır olmadığını belirtti.
Konya’da 30 bin binanın dönüştürülmesi gerektiğini ifade eden Akın, şunları kaydetti:
“Bazı yerler sarsıntının etkisini büyütüyor. Bir tanesi alüvyon zemin üzerinde. ‘Deprem yok’ denilen Konya’mızda 5 büyüklüğünde deprem hissedildi. bu da.Uzmanlar Konya fay kuşağında 6-6.5 arası deprem olabileceğini söylüyor.Ama ne yazık ki Konya’nın yapı stoğu büyük bir sarsıntıya hazır değil.Konya’da en az 30 bin binanın dönüştürülmesi gerekiyor. Konya’da imar affı gibi şeylerle sıkıntılı yapılar artıyor.”
‘KONYA İMAR BARIŞINA BAŞVURU SAYISINDA 3. SIRAYA GİRDİ’
Akın, “Konya’da 156 bin 613 kişi imar affı için başvurdu ve bu sayı ile Konya başvuru sayısında İstanbul ve İzmir’in ardından 3. sırada yer alıyor.” Alışılmadık derecede yüksek bir sayı. Bu rakamlar Konya’daki yapı stokunun vahim durumunu ortaya koymaktadır. Resmi kaynaklar, depremin ardından herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını ancak binaların henüz denetlenmediğini belirtiyor. Binaların uzmanlar tarafından denetlenmesi gerekiyor. Bunun da ötesinde konutlar mutlaka 5 yılda bir uzmanlar tarafından denetlenmeli ve raporlanmalıdır” dedi. (DUVAR)