Depremzedelere Nasıl Uzun Süreli Yardım Sağlayabiliriz?
Depremi takip eden günlerde bölgedeki ihtiyaçlar için yardım toplandı ama bu yaralar sadece toplanan battaniyelerle veya milyarlarca lirayla kolay sarılacak bir tip değil. Ayrıca şu anda bu bölgeye duyarlılığın yüksek olduğu ancak Zamanla bu ilgi kaybolacaktır.Maalesef biliyoruz. Çünkü genelde böyle oluyordu.
Ders almak ve önlem almak yerine, eskisinden daha büyük bir yıkıma uğrayana kadarzamanla olan her şey unutmayı seçiyoruz . Bu sefer farklı olabiliriz. Her şeyden önce insan ve diğer tüm canlılar bir an önce sosyal hayata yeniden entegre olabilmelidir. Bir anlamda toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etmemiz gerekiyor.
Yaşananlarla Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisindeki en temel basamaklar yıkıldı.
Afet dönemlerinde öncelikli ve acil ihtiyaçlar genellikle ilk iki adıma indirgenebilir. Çünkü beslenme, barınma, güvenlik gibi insanın yaşamını sürdürmesini sağlayan en temel unsurlardır. sarsılır. Bu nedenle öncelik sıralamasındadırlar.
Bir insan olarak bunlardan biri bile olmayınca eksik hissediyoruz ve ruh sağlığımız etkilenebilir. Bu nedenle kişinin kendini gerçekleştirmesi için tüm adımların sağlam olması gerekir.
Bölge halkının depremden önce de kendine has bir hayatı vardı.
İnsanların ihtiyaç sahibi oldukları için yardım adına memnun olmalarını beklemek ne kadar küçük düşürücü olduğunun farkında olmalıyız. Büyük mali kayıplar İnsanoğlunda derin yaralar ve aşılmaz travmalar yarattığını biliyoruz. Herkesin bir evi, ailesi, geçim kaynağı bir işi ve pahalı malları vardı.
Evaz önce ne dedik betondan dört duvar sadece değil Doğduğumuz, büyüdüğümüz ve hayatımızın büyük bir bölümünü geçirdiğimiz, anılarımızın olduğu inanç alanımızdır aslında. Bazıları aileleri ve evleri dahil her şeylerini kaybetmişlerdir. Bazıları hayatta kaldığı için kendini suçlu hisseder. Bütün bu travmatik yara izleri örtbas edilmeden güzelleştirilmelidir. Bu konuda Toplumun bireyleri olarak hepimizin sorumlulukları var.
Öncelikle depremzedeler için “Bakın şanslısınız; en azından yaşıyorsun, şükret!” Yüzeysel telkin cümlelerinin pek işe yaramayacağı bir dönemden geçiyoruz.
Birdenbire herkesi ve sahip olduğunuz her şeyi kaybettiğinizi hayal edin. Böyle bir durumda milyarlar havada uçuyor ya da nakdi bağışların hiçbiri ölenleri, anılarla dolu meskenleri ve hayatları geri getirmeyecek. Psikolojik sağlığınız fiziksel sağlığınız kadar iyi olmalıdır.
Hemen hemen tüm belediyeler, resmi ve sivil kuruluşlar tarafından psikolojik destek sağlayacak ekipler görevlendirilmiştir. Ayrıca Kızılay bünyesinde psikolog, klinik psikolog, sosyal hizmet, psikolojik danışma ve rehberlik uzmanlarından oluşan profesyonel ekipler bulunmaktadır. Deprem bölgesinde yetişkinlere ve çocuklara psikolojik güçlendirme sağlarlar.
Ancak maddi ve manevi desteğin yanı sıra sosyal pekiştirmeye de ihtiyaç vardır.
Depremden etkilenen insanların çoğu ülkenin farklı şehirlerine geldi veya getirildi. Gerçek ilk anda farklı bir şehir için yola çıktı, bir kısmı depremden sonra fırsat buldu. Bazıları başka şehirlerdeki yetkililer tarafından alındı. öğrenci yurtlarına ve otellere yerleştirildi.Hem bölgedeki çadır kentlerde kalanlar hem de başka şehirlere taşınmak isteyenler, meslek ve becerilerine göre iş bulmaları desteklenmelidir.
Hem sivil toplum kuruluşları hem de devlet yetkilileri tarafından. konteyner şehirlerkuruluyor ve yeni yaşam alanları yaratıldı. Gençlerin, çocukların, yetişkinlerin ve yaşlıların farklı sosyal ihtiyaçları olduğunu biliyoruz. Bu yaşam alanlarında düzenlenen etkinliklerde isteyerek misyon edinebiliriz. Deprem bölgelerinden uzaktaysanız ve yardım etmek istiyorsanız bir çocuk veya yetişkinle konuşun. mektup arkadaşı olabilirManevi ve sosyal olarak yardım etmeye istekli olabilirsiniz.
Evcil hayvanların ve sahipleri ölmüş sokak hayvanlarının da tıpkı insanlar gibi bölgede ciddi şekilde etkilendiğini biliyoruz.
tüm insanlar için diğer canlılar da Daha çok dini alanlara götürülmesi ve tedavi edilmesi gerekiyor. Daha barınak alanı,bebek desteği, veteriner hekim ve isteklilik ihtiyacı yaratır aynı zamanda. Bu konuda sahipli ve sahipsiz tüm hayvanlara yeni bir yuva edinilmesine katkı sağlamak amacıyla bireysel veya makul düzenlemeler yapılır. Gönüllü olabiliriz.
Türk Veteriner Hekimler Birliği,veterinerler toplantısı afet.ve adında bir dayanışma ve uyum platformu başlattı. İstanbul ve Ankara’da çok sayıda veteriner klinikleri ve hayvanseverler gönüllü olarak merkeze gelerek çok sayıda hayvanın inanç bölgesine ulaştırılmasına ve tedavilerine katkıda bulundu. “Ne yapabiliriz?” gibi. Çok yerinde bir yardımlaşma ve dayanışma örneği. Bazen en uygun yardım, en uygun olduğunu düşündüğümüz şeyi yapmaya devam etmektir.
Deprem bölgelerinde yaralıların ve hayvanların taşınmasına yardımcı olmak amacıyla Afet.vet platformunda tutanak oluşturulmakta ve veteriner hekimler koordineli bir şekilde dayanışma göstermektedir.
Deprem bölgelerinde faaliyet gösteren yerel üreticiler ve küçük işletmelerin de bu dönemde daha fazla desteğe ihtiyacı var.
Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve diğer tüm iller depremden etkilendi. esnaf, girişimciler ve faaliyetine devam etmek isteyen herhangi bir işletme elimizden geldiğince desteklenmelidir. Her yörenin salçası, zeytini, tarhanası, baharatları ve kuruyemişleri meşhurdur. Bölgede rastgele bir işletmeden ihtiyacımız olan işleri aldık. Çevrimiçi alışverişYaptıklarımız bile bir etki yaratabilir.
Kendi el emeği eserlerini üretmek Küçük işletmelerden alışveriş yaparak da onlara destek olabiliriz. Depremden etkilenen bölgelerde Girişimci Kadınlar Kümesi topluluğu kadın girişimciler Tüketici ile buluşturmayı amaçladığı işler bu duruma güzel birer örnektir. Çalışabilecek ve üretebilecek kişileri bir mesleğe yönlendirmek , sadece maddi destek değil. Aynı zamanda bu kişilerin psikolojilerinin daha iyi olmasına yardımcı olabilir. manevi bir destekbir nevi
Sonuç olarak hepimizin maddi bağışlar dışında yapabileceğimiz şeyler var. içinden gelen içtenlikle İstediğiniz her türlü yardımda bizim için uygun bir görev bulabiliriz. İnsanoğlu olarak yeteneklerimiz doğrultusunda yaptığımız işlerle üzüntülerimizi, sevdiklerimiz ve çevremizde bize destek olmak isteyen insanlarla paylaşmak bizi biz yapar. Sosyal hayatta kalmanıza yardımcı olacaktır.